Kwaliteit eiwit
Het grappige is dat als we inzoomen op eiwit we weer te maken hebben met de belangrijkste bouwstoffen die we ook in de bodem, in onze gewassen en bij de mens tegenkomen. Namelijk koolstof (C), waterstof (H), zuurstof (O), stikstof (N), zwavel (S) en fosfaat (P), laten we zeggen 'CHONSP'. Niet voor niets is er dus een directe relatie met de kwaliteit en de beschikbaarheid van deze bouwstoffen in de bodem en de balans waarin het gewas ze kan benutten. Vervolgens dient de koe deze mineralen ook in de juiste balans te benutten wat dan leidt tot het gewenste resultaat: opbrengst (liters melk), weerbaarheid (gezonde koe) en kwaliteit (melk en mest).
De melk met haar hoogwaardige eiwitten levert de euro's op maar de mest is weer een schakel in de kringloop richting het volgende seizoen. Zo zie je dat niets los van elkaar gezien kan worden en dat alle processen vroeg of laat invloed op elkaar hebben. N-xt heeft gezien dat hier een belangrijke taak ligt om deze stukjes aan elkaar te koppelen. Samenwerking in de keten en meer kennis en begeleiding vanuit de bodemprocessen zijn ook in de veehouderij cruciaal.
N-xt heeft in haar onderzoeken en praktijkervaringen al laten zien dat het eiwit in het ruwvoer daadwerkelijk van een andere kwaliteit kan zijn als we meer vanuit de bodem denken en handelen. Specifieke producten die bijdrage in alle facetten van de cylcus zijn erg belangrijk!
Neem gerust contact op over dit onderwerp en vraag naar de ervaringen en onderzoeken.