Waar is het water gebleven?
Publicatiedatum: 25-04-2020Kijken we naar de neerslag-jaartotalen dan zien we een stijgende trend. Nederland is nu gemiddeld 130 mm natter dan 100 jaar geleden. Kijken we naar de laatste 20 jaar dan herkennen we de dalende trend, met vooral droge jaren in 2003 (683 mm) en 2018 (607 mm). De kans op droge zomers en de frequentie van hoosbuien nemen toe: klimaatverandering laat zich voelen.
In Januari 2020 begonnen we onze nieuwsbrief met de volgende zinnen: “Droogte hield ons de eerste 3 kwartalen van 2019 in zijn greep. Het jaar 2018 eindigde met een fors neerslagtekort waardoor 2019 ook nog eens droog begon. Door de vele neerslag in de afgelopen winter werden we getrakteerd op artikelen in de landbouwpers dat we er al weer bijna waren wat betreft het grondwaterniveau, hoewel er natuurlijk regionale verschillen waren.
Nu zijn we amper het eerste kwartaal 2020 uit en slaat de droogte weer toe. Het KNMI geeft aan dat het neerslagtekort nu al groter is dan in 1976. Het neerslagtekort wordt opgetekend in de periode 1 april - 30 september en berekend op basis van het verschil tussen verdamping en neerslag vanaf 1 april. Deze informatie zegt alleen maar dat de eerste 20 tot 25 dagen van april droger verlopen dan die in 1976 en kan ons daarom een verkeerde indruk geven van de hoeveelheid hemelwater die bodem en grondwater hebben opgenomen uit een voorliggende periode én die uiteindelijk beschikbaar is voor onze gewassen door directe opname en indirect via beregening, door het wortelgestel.
Wat kunnen we zelf doen?
Door werk te maken van een goede bodemkwaliteit kunnen we de perioden van droogte beter doorstaan. Belangrijk voor een goede bodemstructuur is de kwaliteit van het poriënsysteem. Grote poriën laten water door, belangrijk voor de interne drainage en luchttransport. Kleinere poriën houden water vast. Een goede bodemstructuur heeft een goede verdeling over grote en kleine poriën, zodat gewaswortels (én bodemleven) over voldoende lucht en water kunnen beschikken en zo ook voldoende water en/of nutriënten kunnen opnemen. Binnen grenzen kunnen we deze poriënverdeling verbeteren door te sturen op de Ca/Mg verhouding van de bodem. De ideale Ca/Mg verhouding stellen we vast met een Kinsey-Albrecht analyse van Soil Services Int. die tevens handvatten geeft om deze te bereiken. Zie hiervoor ook ons item ‘Een bewogen jaar ligt achter ons’.
Er is geen Quick-Fix
Een Quick-Fix voor droogteproblemen is er niet. Werken aan bodemkwaliteit en droogtetolerantie verdient langjarige aandacht voor de bodem waarin het bodemactivatie programma (SAP) op basis van Kinsey-Albrecht een essentiële rol kan spelen.
Neem dan contact op met onze adviseurs.