Stap voor stap naar een vruchtbare bodem
Bodem- en bemestingsspecialist Marco van Gurp van Soil Services Int. zet de stappen om te komen tot een betere bodemvruchtbaarheid op een rij. De laatste twee stappen horen altijd in dienst te staan van de eerste vier. Een vruchtbare bodem is immers de beste basis voor een gezond en weerbaar gewas, een hoge gewaskwaliteit en de beste opbrengst.
1. Bodemanalyse volgens de Kinsey-Albrecht methode
Kijkt naar de uitwisselingscapaciteit van de bodem waarin de hoeveelheid calcium, magnesium en kalium een belangrijke rol speelt.
2. Analyse en uitbreiding van het actieve bodemleven
Wat zit er aan schimmels, aaltjes, wormen en bacteriën in de bodem. Een actief bodemleven zorgt voor een goede afbraak van organische stof uit mest, compost en gewasresten waardoor mineralen en spoorelementen beter beschikbaar komen.
3. Verwijderen van eventuele verdichte lagen in de bodem
Op veel percelen zijn verdichte lagen aanwezig die de bodemvruchtbaarheid tegen werken. Ze zorgen in droge tijden voor een slechte vochtvoorziening en in natte periodes voor een slechte ontwatering. Met een Penetrometer zijn de lagen te meten en met een graslandwoeler of beluchter te verhelpen.
4. Vergroten hoeveelheid organische stof
Via groenbemesters, dierlijke mest, compost en vruchtwisseling de hoeveelheid organische stof op peil brengen en de humusomzetting stimuleren.
5. Bijsturen hoeveelheid sporenelementen
Het Kinsey-Albrecht rapport geeft haarfijn aan welke sporenelementen aangevuld moeten worden om de processen in de bodem optimaal te laten verlopen. Uiteraard hoort daar een koppeling naar de gewasbehoefte bij.
6. Bemesten naar gewasbehoefte
Op basis van de gewasbehoeften wordt stikstof, fosfaat, kalium, magnesium en zwavel bemest. Als de bodem op orde is, zal dit minimaal hoeven te worden aangestuurd.