Anders bemesten voor meer bodemleven en gezonde koeien
Melkveehouder Alphons de Roy werkt intensief samen met Loonbedrijf De Schalm
Alphons de Roy is één van de melkveehouders in de studieclub van Loonwerker Karel Kennes. Sinds 2013 besteedt hij een groot deel van de werkzaamheden voor ruwvoerteelt aan hen uit. Zo kan de melkveehouder uit Alphen (N-Br) zich volledig focussen op zijn 130 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Loonwerker Karel Kennes zette op dit bedrijf maximaal in op het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid. De resultaten mogen er zijn. De Roy: “Zowel op het land als in de stal hebben we flink vooruitgang geboekt.”
Bodemanalyse via de Kinsey-Albrecht methodiek en het meten van bodemverdichtingen met een penetrometer vormden de basis voor de bewerking en het bemesten van de percelen. Zo is de bodemverdichting met woelen aangepakt en zijn de KAS-meststoffen na een proef volledig vervangen door de vloeibare meststoffen van N-xt Fertilizers. De Roy: “In 2013 hebben we een proef aangelegd waarin wij op grasland onze traditionele KAS-bemesting hebben vergeleken met de vloeibare meststoffen van N-xt fertilizers. Al in het eerste jaar zagen wij direct resultaat. Bij het met N-xt Fertilizers bemeste gras was de beworteling beter en het gras voelde steviger aan. Bij maaien was het ds-percentage hoger dan bij het regulier bemeste grasland.” Voor De Roy en Kennes redenen genoeg om de proeven in 2014 en 2015 uit te breiden met andere vloeibare meststoffen en ook te gaan kijken naar de kwaliteit van het ruwvoer dat wordt gewonnen. Ook bij deze experimenten lieten de N-xt meststoffen de beste resultaten zien. De Roy: “Wat wij zien is dat de voerefficiëntie flink verbetert. De dieren benutten het ruwvoer beter en er komt minder mest in de put. Ook is de mest van een betere kwaliteit. De koeien produceren nu meer melk met minder krachtvoer. Ook is de gezondheid van de veestapel verbeterd, waardoor de dierenartskosten lager zijn. Dit alleen al maakt de meerkosten van de nieuwe manier van bemesten ruimschoots goed.”
Meer bodemleven
Op het land ziet De Roy dat de meststoffen hun werk goed doen. Zo is het bodemleven volgens hem de afgelopen drie jaar flink toegenomen. “Ik zie dit aan de hoeveelheid gewasresten die tussen het gras achter blijven. Waar er vroeger een soort ‘viltlaag’ tussen het gras lag, is nu niets te vinden. De wormen trekken het de grond in, waar het door schimmels en andere micro-organismen wordt verteerd. Ook hebben we beduidend minder last van onkruidgroei en hoeven we minder snel te beregenen. Hierdoor kan ons grasland zeker een paar jaar langer mee.” Volgens De Roy heeft de samenwerking met Kennes zijn verwachtingen meer dan waargemaakt. “Enerzijds geef je een deel van je bedrijf uit handen. Anderzijds zie ik dat nieuwe inzichten mijn complete bedrijfsvoering hebben geoptimaliseerd. Het is mooi dat je door samen te werken en door zaken inzichtelijk te maken zo snel vooruit komt.”