Bodemvruchtbaarheid belangrijke basis voor rendement
Loonwerker Karel Kennes zorgt voor duurzamer bodemgebruik
Als het aan Karel Kennes uit het Noord-Brabantse Alphen ligt gaat zijn rol als loonwerker drastisch veranderen. Samen met groepen melkveehouders vormt hij vanuit Loonbedrijf De Schalm studieclubs die hun grond bundelen en de bewerking ervan overlaten aan hun loonwerker. Ook de mestaanwending en -afzet neemt hij hen volledig uit handen. De melkveehouders kunnen zich zo volledig focussen op voeren, melken en het verzorgen van zijn vee. Kennes zorgt voor grondbewerking, bemesten, zaaien, onkruidbestrijding en oogsten. Uitbetaling gaat op basis van een vaste kostprijs per kg melk, welke wordt vastgesteld op basis van de door de betreffende melkveehouder gerealiseerde gemiddelde kostprijs over de laatste 3 jaren. Hierop vindt een correctie plaats voor de gehaltes vet, eiwit en lactose in de melk en een correctie op basis van de actuele diesel-, VEM- en DVE-prijzen. “Doen wij ons werk goed, dan worden zowel wijzelf als de melkveehouders daarvoor beloond.”
Aanleiding om deze vernieuwende aanpak uit te werken was de enorme in-efficiency die Karel Kennes dagelijks om zich heen zag als het ging om bodemgebruik en ruwvoerproductie. “Maïs zaaien op grond die daar totaal niet geschikt voor is. Bemesten omdat de put vol zit. Gras maaien omdat de buurman dat ook deed. Werken met een verouderd en slecht functionerend machinepark. Inkuilen bij een verkeerd droge stof gehalte. Een verkeerde kwaliteit ruwvoer in het rantsoen van bepaalde diergroepen. En zo kan ik nog wel even doorgaan”, legt Kennes uit. Soms was een gebrek aan kennis bij de melkveehouders de oorzaak van zaken die mis gingen. Maar vaak kwam het door onvoldoende focus op de ruwvoerproductie en door de beperkte mogelijkheden qua beschikbaarheid van grond en machines. Kennes: “Je staat er versteld van hoeveel de kostprijs naar beneden kan als je gezamenlijk integraal naar de dingen durft te kijken. Bovendien is een veehouder geen akkerbouwer. Verwacht dan ook niet dat hij zomaar akkerbouwmatig ruwvoer gaat produceren.”
Vergoeding per kilogram melk
Voor Kennes was de belangrijkste vraag of melkveehouders zich volledig konden focussen op hun koeien en beslissingen over grond uit handen durfden te geven. Daarom koos hij voor een proefjaar waarin hij geïnteresseerde veehouders laat ervaren hoe hij de complete ruwvoerwinning voor hen organiseert en verzorgt. Zij rekenen dat jaar gewoon de werkzaamheden af. Daarmee ontstaat er vertrouwen voor een meerjarige samenwerking. Dit jaar is de eerste groep veehouders van start gegaan waar gerekend gaat worden met een vaste vergoeding per liter melk. In ruil daarvoor wordt hun grond bewerkt en worden zij ruimschoots van de benodigde hoeveelheden en kwaliteiten ruwvoer voorzien. Kennes: “Natuurlijk is het nog een leertraject. Daarom sparren wij er met de groep vaak over. Het vraagt vertrouwen en transparantie in kosten, in opbrengsten en in de te hanteren werkwijze. Maar ik heb het gevoel dat wij echt forse stappen vooruit zetten.” Melkveehouders, akkerbouwers en de loonwerker worden hierbij begeleid door onafhankelijke rundveeadviseurs en teeltbegeleiders, die door Kennes worden ingehuurd en ook per kg melk worden vergoed. Gezamenlijk werken zij een plan van aanpak uit voor tenminste 5 jaar, waarbij de melkveehouder sturend is. De manier van belonen leid ertoe dat alle neuzen dezelfde kant op staan en iedereen de verantwoording neemt voor zijn/haar daden.
Eén grote database
Bijkomend voordeel van de nieuwe manier van werken is dat Kennes bij de deelnemende boeren zelf zijn werkzaamheden plant. “Dit maakt een meer egale werkplanning mogelijk. Bovendien kan ik met een kleiner machinepark uit de voeten. Dat is efficiënt.” De loonwerker werkt met GPS-koppeling en digitale werkbonnen. Alle werkzaamheden, gedane analyses en ingezette producten worden haarfijn vastgelegd in één grote database. Ook melkproducties, stalsystemen enz. worden vastgelegd. Dit systeem gaat veel verder dan het invullen van kringloopwijzer. Ook de onafhankelijke adviseurs die het project begeleiden en op de bedrijven komen maken hier gebruik van. Zo leren wij van elkaar in dienst van de melkveehouder. Die moet hierdoor een beter rendement realiseren. Zijn succes is immers onze toekomst.”
> Klik hier... en lees meer over "stap voor stap naar een vruchtbare bodem"
> Klik hier... en lees meer over praktijkervaringen van deelnemers in dit concept.