Boosten en Prikken
Publication date: 18-12-2021De jaarwisseling komt eraan. Dat betekent een nieuwe ronde met nieuwe uitdagingen. De meststoffencrisis met sterk beperkte beschikbaarheid en stevige prijsstijgingen spelen daarin een belangrijke rol. U zult zich afvragen is er nu en zeker straks voldoende meststof verkrijgbaar tegen een acceptabele prijs? Meer dan ooit komt het dan ook nu op vakmanschap aan. En bij dat vakmanschap inbegrepen is de zorg voor de bodem. Komend jaar zal blijken dat een bodem in conditie die zorg dubbel en dwars zal terugbetalen!
Wij wensen u alvast een gezond en gelukkig nieuwjaar toe!
Boost de bodem(weerbaarheid)
Boosten van bodem betekent het versterken van de weerbaarheid via natuurlijke processen. Want voor een goede weerbaarheid heb je biologie nodig. Dat betekent dat de focus meer en meer moet komen te liggen op het effect van onze teeltmaatregelen op het bodemleven. Een goed bodemleven is de belangrijkste voorwaarde voor een goed functionerende bodem zodat gewassen zich gezond kunnen ontwikkelen. Vaak zijn echter de leefomstandigheden voor bodemleven verre van ideaal. Prof. Dr. William Albrecht heeft als eerste en als één van de weinige het verband gelegd tussen bodemsamenstelling, bodemleven, bodemweerbaarheid en bodemvruchtbaarheid.
Hij begon zijn onderzoek met het zoeken naar manieren om de stikstoflevering aan- en de benutting door gewassen te verbeteren in een periode dat stikstof duur was en schaars. Een herkenbaar en ook voor nu relevant fenomeen. Biologie was volgens hem de sleutel. Zijn onderzoek staat uitgebreid beschreven in de “Albrecht Papers”. Albrecht bouwde ook op werk van Europese onderzoekers zoals de Nederlandse Prof. Beijerinck die in 1901 een revolutionaire stikstofbindende bacterie ontdekte in de bodems van de Achterhoek.
Prikken voor gezondheid
Wat Prof. Dr. William Albrecht ontdekte was dat een bodem een bepaalde samenstelling nodig heeft om het bodemleven te laten floreren. Het bodemleven is op zijn best als er evenwicht is tussen nutriënten. Vooral de hoeveelheid calcium en magnesium én de onderlinge verhouding beïnvloeden sterk de leef condities voor het bodemleven. Als student was Neal Kinsey in de leer bij Prof. Dr. William Albrecht en hij heeft de ontdekkingen van zijn Professor vastgelegd in onderzoeksprotocollen en rekenregels. Hieruit is de wereldwijd erkende en veel toegepaste Kinsey-Albrecht bodemanalyse en -advisering ontstaan. Werken aan de juiste verhoudingen kan alleen als we die ook op de juiste manier analyseren. Om te weten of de bodem in de juiste conditie verkeert, is het verstandig jaarlijks bodemmonsters te prikken. Niet om te voldoen aan het vereiste papierwerk volgens de regelgeving, maar je prikt bodemmonsters voor de gezondheid van je bodem.
Probiotica bevordert bodembiologie
Onder de juiste omstandigheden in de bodem floreert het bodemleven dus. Een goed ontwikkeld bodemleven heeft veel gunstige effecten. Het verbeteren van de bodemkwaliteit doe je dan ook niet alleen ter bevordering van het bodemleven, maar ook voor jezelf omdat een vruchtbare bodem een veerkrachtigere bodem is, in staat is om klappen op te vangen zoals een (tijdelijk) lagere bemesting. Er zijn veel goede producten in de markt die op dit gebied kunnen ondersteunen, maar let wel; er moet gewerkt worden aan ‘het huis voor de biologie’ anders hebben de meeste producten geen lange termijn effect! Door bijvoorbeeld Ferti-Life als prebiotica in te zetten stimuleer je de natuurlijke bodemprocessen die het bodemleven vervolgens activeren. Hierdoor zal de beschikbaarheid van nutriënten verhogen, bodemstructuur verbeteren, ziektedruk kunnen verlagen en koolstofvastlegging zeker verhogen. Dit laten we in de praktijk al zien (vraag ons gerust voor meer informatie).
Weerstand en supplementen slikken
Wanneer we kuiluitslagen bekijken valt op dat veel kuilen zich kenmerken door een tekort aan sporenelementen. Nu kun je overwegen deze als mineralen voor het voerhek te geven. Dat is makkelijk maar zeker niet opname- en kostenefficiënt. Maar wat als je ook makkelijk in de behoefte van kobalt, koper, selenium, zink, mangaan en jodium kunt voorzien via de bemesting? Met als belangrijke bonus dat de plant (gras, mais) deze mineralen opneemt en organisch bindt. Het vee benut namelijk deze organisch gebonden sporenelementen veel doelmatiger, tegen lagere kosten!
Maar het belang van sporen gaat verder dan alleen de diergezondheid. Voor de akkerbouw en tuinbouw zijn sporenelementen net zo belangrijk. Wanneer in veel gras- en maiskuilen tekorten zichtbaar zijn, zou dat dan (zeker in gebieden waar veel met percelen geruild worden) in de teelt van aardappelen, uien, bollen, etc., anders zijn? Deze sporenelementen zijn echter cruciaal voor een gezonde teelt.
Want uiteindelijk zijn sporen het gereedschap van het bodemleven. Het bodemleven fabriceert voor ons talrijke enzymen, waar sporen een essentieel onderdeel van uitmaken. Deze enzymen zijn cruciaal voor een vitale, weerbare bodem, de basis voor gezonde gewassen (o.a. ruwvoer), dieren en mensen.
N-xt meststoffen, zijn organische kunstmeststoffen die uitstekend “gesupplementeerd” kunnen worden met organisch gebonden sporenelementen.
We zullen anders en kritischer moeten gaan kijken naar wat we aan meststoffen toedienen. Zijn zoute meststoffen wel zo verstandig? Of past gips wel bij je bodem? Zijn de fosfaten wel nodig en zo ja in welke vorm? Overvoeren we onze bodem, gewassen en vee niet met stikstof? Of kunnen we het bodemleven beter inzetten om de stikstof rechtstreeks uit de lucht te halen Bekijk hier een filmpje dat onlangs is opgenomen binnen een project van Wij-Land, het geeft een mooi beeld van hoe we anders moeten leren omgaan met de bodem en de teelt).
Klaar voor 2030
De toekomst ligt in Kringlooplandbouw, Natuurinclusieve landbouw, Regeneratieve landbouw, verzin de mooie woorden maar. Feit is dat de input naar beneden moet, nee! lager kan, dat laten we laten al zien. Er moet de komende jaren fors geminderd worden met (vooral stikstof) (kunst)mest gebruik. Ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (GBM) moet en zal fors ingeperkt worden. Dat lijkt en is een hele uitdaging. Alleen als je, opnieuw volgens de ideeën van Prof. Dr. William Albrecht en Socrates, naar de natuur kijkt en die benut, kon dat best eens veel minder ingewikkeld zijn dan we altijd aangenomen hebben.
In onze visie ligt het Activeren van de bodem centraal. Ook uw bodem, die van nature feitelijk veel meer kan verdient de juiste natuurlijke behandeling. Proeven die al een paar jaar worden uitgevoerd in bv. de teelt van tulpen in een bollenproject in Noord-Holland laten zien dat het activeren van een bodem en het Natuurinclusief Telen al veel realistischer is dan een ieder denkt. Dit onderzoek toont dat met de bovenstaande aanpak een reductie van 20% stikstof mogelijk is en een reductie van bijna 100% (!) aan GBM terwijl de resultaten minimaal net zo goed zijn als de traditionele teeltmethode met 100 % kunstmest en GBM gebruik.
Activeer de bodem weer (SAP)
Om dit verdere vorm te geven heeft Healthy Soil het Soil Activation Programma, (kortweg SAP) ontwikkeld. In dit programma komen alle bovengenoemde (en meer) zaken bij elkaar. Daarmee werk je toe naar een vruchtbare en vitale bodem die bijdraagt aan gezonde gewassen en een gezond rendement op het bedrijf. Alleen met een juiste aanpak vanuit het SAP ben je als voedselproducent zeker dat je binnen de steeds klemmender regelgeving ruimte houdt voor ondernemen met aandacht voor de leefomgeving. En je wordt uiteindelijk beloont met een levende bodem waar je zichtbaar ziet dat de natuur mee helpt op je bedrijf. Daarmee lever je een actieve bijdrage aan veel vraagstukken die momenteel leven in de maatschappij;
Vragen zoals; CO2 uitstoot, koolstofvastlegging, droogte en vochtvasthoudend vermogen van bodem (door meer humus en een goede nutriëntenverhouding); overvloed aan water, afspoeling en betere interne drainage (door een goede nutriëntenverhouding en meer bodemleven).
Kortom activeer uw bodem weer en laat de natuurlijke processen weer floreren. Wij hebben hier een cursus voor gemaakt met tools en praktisch uitvoerbare aanbevelingen (helaas heeft dit door de huidige omstandigheden even stil gelegen). Wilt u aan de slag met het SAP en ontdekken welke effecten het op uw bedrijf kan hebben? Meldt u zich nu alvast aan, wij houden u dan op de hoogte wanneer en waar we deze cursus gaan houden.