Graskruiden en Groenbemesters, een 'teelt' die steeds meer aandacht vraagt!
Publication date: 26-09-2024Kruidenrijk grasland en diversiteit aan groenbemesters, je hoort er steeds meer en steeds vaker over. Kruidenrijk grasland is duidelijk weer aan een opmars bezig. Er zijn steeds meer veehouders die hiervoor kiezen. Enerzijds omdat het sterk gepromoot wordt, anderzijds dwingt aangescherpte regelgeving om hier over na te denken. Dit zelfde geldt uiteraard voor groenbemesters in de akkerbouw.
Het aangescherpte gebruik van (kunst)mest, met kunstmest als container begrip voor alle stikstof-kunstmestvormen, is hieraan debet. Voeg daarbij het verdwijnen van de derogatie in de veehouderij en dat maakt de vragen naar; hoe de benodigde opbrengsten nog te realiseren zijn legitiem. Eén van de mogelijke remedies om opbrengstderving, door verminderde bemesting te voorkomen is kruidenrijk grasland in de veehouderij of een diversiteit aan groenbemestermengsels te zaaien in de akkerbouw, om bodemstructuur, vastlegging van mineralen te bevorderen.
Bemesting op kruidenrijk grasland en groenbemesters
Wanneer er gesproken wordt over het begrip kunstmest wordt in de meeste gevallen bedoelt het gebruik van KalkAmmonSalpeter (KAS). Het gebruik van KAS is zo ingesleten dat dit in de spreektaal synoniem geworden is aan kunstmest. Maar inderdaad kruidenrijk grasland is gevoelig voor het niet organische KAS. Echter, er wordt dankzij dit “spraakgebrek”, vaak voorbij gegaan aan de mogelijkheden die andere kunstmest varianten bieden. Denk daarbij aan ureum meststoffen. Nu zijn ook zeker niet alle ureum meststoffen hetzelfde, het vraagt wel iets kennis van formuleringen en eigenschappen.
Ureum behandeld met ureaseremmers zijn uit den boze voor een gezond bodemleven. Terwijl vloeibare ureum varianten een aantoonbaar bewezen gunstig effect hebben op bodembiologie. Van de vloeibare ureum varianten is N-xt N24S de variant die het meest aansluit bij de natuurlijke organische stikstof bron zoals planten verlangen. Onderzoek door o.a. het NMI heeft aangetoond dat bodemleven zich positief ontwikkeld dankzij de toepassing van N-xt N24S. De schimmel/ bacterie verhouding verbeterd en hun aantal neemt in totaliteit weer toe, maar vooral de schimmels, in vergelijk met KAS.
Alleen, het gebruik van wel of geen (kunst)mest stikstof, in welke variant dan ook, is maar één onderdeel in het beheer van kruidenrijk grasland en groenbemesters. Voor een goede ontwikkeling van een bio-diverse weide, is een gezonde bodem dé nr 1 voorwaarde, dat is het basisuitgangspunt.
In vele adviezen draait men het om, er wordt dan gesteld dat kruiden de bodem maken en dat slechts de pH belangrijk is. Maar dat is, zoals in de praktijk veelvuldig is gebleken, niet de juiste zienswijze.
Daarbij is er veel aandacht voor het beheer nádat er gezaaid is. Dit is natuurlijk belangrijk, want beheer vraagt specifieke kennis, alleen daarover zijn al hele boekwerken vol geschreven.
Healthy Soil bv kiest een andere aanpak. De basis voor iedere teelt, of dat nu groenten in kassen of uien, mais, kruidenrijk grasland in de volle grond is, dat is de bodem. Planten geven zelf aan dat zij dit het belangrijkst vinden. Iedere plant die gezaaid wordt begint met het ontwikkelen van de ondergrondse plantendelen, het wortelstelsel. Als de plant de bovengrondse delen belangrijker had gevonden was de plant wel zo gemaakt dat die met de bovengrondse delen zou beginnen na zaaien. Als de plant al aangeeft dat de bodem belangrijk is, zouden wij dan niet veel meer aandacht moeten schenken aan diezelfde bodem?
Het uitgangspunt: de bodem.
Veel landbouw bodems hebben te maken met wat wij noemen het Sick Soil Syndrome. Dat houdt in dat de bodem voor zowel bodemleven als gewasgroei niet in een gezonde toestand verkeerd. De bodem kent vele verstikkende eigenschappen. Denk aan bodemverdichting, het niet voldoende aanwezig zijn van (lucht gevulde) poriën.
Poriën zijn van belang omdat deze de mogelijkheid bieden om verstikkende afvalgassen zoals CO2, H2S, Methaan, etc. ontstaan vanuit de ademhaling van de biologie in de bodem en rotting van organisch materiaal, te laten ontsnappen. Daarbij tegelijkertijd nieuwe schone lucht zijn intrede te laten doen in de bodem. Deze bodemademhaling bevat zuurstof en stikstof. Daarmee is deze lucht essentieel voor de ontwikkeling van gezond bodemleven. Want gezond bodemleven heeft zuurstof nodig voor haar ontwikkeling. De stikstof (N2) wordt door bodemleven deels omgezet naar NH4, ammonium, een belangrijk nutriënt voor plantengroei, en deels gebruikt voor de ontwikkeling, groei, van bijvoorbeeld schimmels en stikstof bindende organismen zoals Azotobacter of Rhizobium. Deze laatste kennen we als een belangrijk organisme verbonden aan vlinderbloemigen die de wortelknolletjes maken aan de wortel van klaver zoals op de foto is te zien.
Door te werken aan de juiste verhoudingen in de bodem, zoals dat praktisch inzichtelijk wordt gemaakt door de Albrecht Bodemanalyses van Healthy Soil BV, kan er in een korte tijd de juiste basis worden gelegd voor optimale groei.
Wanneer je naar optimale verhoudingen toewerkt zul je tegelijkertijd ervaren dat de bodem ook meer nutriënten zal leveren zónder dat je die op welke wijze dan hebt aangevoerd. Echter zal door het landbouwsysteem in zijn algemeenheid meer onttrokken worden op termijn. Daarom is periodiek, liefst jaarlijks, bodemonderzoek aan te raden zodat je niet voor verrassingen komt te staan en de verhoudingen in de bodem met de kracht van de biologie kan blijven bestaan.
Al deze aspecten van dit natuurlijk werkende systeem vergen dus aandacht op vele vlakken in een teelt en binnen elk bedrijf. Het is daarom ook belangrijk om dit continu voor ogen te houden als boer zijnde. Healthy Soil helpt u daarbij door de ontwikkeling van tools, praktijkervaringen en ondersteunende producten die u en de bodem geactiveerd houden. Laat ons gerust weten of wij u hiermee kunnen helpen.
Donderdag 3 oktober a.s. organiseren wij o.a. een demomiddag waarbij diverse onderdelen binnen de Veehouderij getoond en verteld worden. Laat u informeren hoe ook u alle facetten van bodem, teelt tot praktische tools in de vingers kunt krijgen. Klik hier om u aan te melden.