Deze loonwerker doorbreekt gewoontes van veehouders
Publication date: 01-02-2022Voor betere gewasresultaten zet loonwerker Maurice Zandvliet vol in op het bodem activatie programma (SAP) met de ‘Soil Masters-methode’. Dit is een praktische bodemmanagement tool o.a. ontwikkeld met Healthy Soil. Afgelopen jaar zijn de puzzelstukjes in elkaar gevallen met het oppakken van bodemscans met de Kinsey-Albrecht-bodemanalyse als basis. Het voorrekenen van de financiële resultaten blijkt een belangrijke zet om gewoontes van veehouders te doorbreken.
Het eenmansloonbedrijf van Maurice Zandvliet is ontstaan nadat hij uit het ouderlijk veehouderijbedrijf stapte. Hij heeft toen de strategische keuze gemaakt zich toe te leggen op alles wat met bodemgezondheid te maken heeft. „Daar zag ik kansen en van daaruit heb ik het bodemscannen en de bodemmanagement methode van Healthy Soil opgepakt.”
Beter renderen
Toen hij in 2018 bij Healthy Soil aanklopte, bleek er al een vergevorderde samenwerking te zijn tussen Soil Services en twee andere partners, die het scannen met de EMi bodemscanners doorontwikkeld en verfijnt hebben. Soil Services koppelde daar de Kinsey-Albrecht-bodemanalyse aan. „Ik zag kansen in de veehouderij, omdat je je duurste productiemiddel, grond, zo kunt optimaliseren en beter kunt laten renderen.”
Vervolgens heeft hij zijn plan, samen met Healthy Soil, om met een abonnement te gaan werken bij de verkoop van vloeibare kunstmest, gecombineerd met het scannen en bemonsteren. Voor de noordelijke provincies heeft hij het exclusieve recht om de bodemscans en de bemonstering voor SoilMasters uit te voeren.
Kinsey-Albrecht
In het kort is de basis van deze aanpak het herstellen van het natuurlijk evenwicht in de bodem. De verhoudingen van de mineralen volgens de inzichten van Kinsey-Albrecht zijn daarin essentieel. Als dit op orde is, zal de vochthuishouding beter zijn en het bodemleven beter werken en worden vocht, mineralen en meststoffen beter aan de plant doorgegeven. Dat geeft dan weer gezondere gewassen met daarin betere en beter verteerbare eiwitten, en per hectare een hoger rendement uit de gewassen.
Slede
De methode begint met een bodemscan met de EMI-scanner. Dat is een simpele slede die Maurice achter zijn quad meesleept. Via elektromagnetische inductie meet de scanner de geleidbaarheid van de bodem. Zo wordt plaatsspecifiek het verschil in bodemvruchtbaarheid vastgesteld. Voor het bepalen van de juiste bodemdata neemt Maurice, op basis van de scans, per perceel vier monsters. Samen met Soil Services vertaalt hij de gegevens naar totaaladviezen voor plaatsspecifieke correcties met praktische kalksoorten en meststoffen, elk met hun eigen functie en eigenschappen in de bodem.
Directe rendementen
Bij bodemmanagement gaat het om langere-termijneffecten, waarbij effecten bovendien op elkaar ingrijpen. Maurice heeft daarom, samen met Soil Services, veel energie gestoken in de uitleg van het verhaal. Hiertoe heeft hij alle effecten en rendementen direct voor de veehouder doorgerekend. „Je kunt een ellenlange uitleg geven, maar ik heb ontdekt dat ondernemers vooral geïnteresseerd zijn in het eindeffect. Dat is de kostprijs per kilogram melk.”
Markt is rijp!
Uit deze berekeningen blijkt vaak een besparing van rond de twee cent per kilogram melk. Uiteraard afhankelijk van de conditie van de percelen. En dat heeft hij geweten. “Ik heb de afgelopen 2 jaar al meer dan 700 ha mogen scannen". Ik denk dat ik mensen ga inhuren en ga samenwerken met collega’s om het rond te zetten voor de komende jaren. De markt is er rijp voor!”
Wilt u meer informatie over dit concept en onze abonnementsvoorwaarde, neem dan contact met ons op. Voor extra informatie over het scannen, kijk ook eens op www,soilmasters.com
Lees dit artikel ook op Melkvee van Agrio, komend jaar is Healthy Soil weer 'TopMaïs deelnemer'
Dowload hier onze Bodemmanagement Flyer